Pretraga baze stipendija

Trenutno se u bazi nalazi 3 aktivnih stipendija za 29 država.

Prikaži

Projekat omogućili

Ambasada Republike Češke u BiH

Ministarstvo obrazovanja

 

Stipendije po državama

Sjedinjene Američke Države

Sjedinjene Američke Države

Stipendije za Bosnu i Hercegovinu koje daje Vlada SAD i koje administrira Američka ambasada u Sarajevu 

Fulbright Student Program
http://sarajevo.usembassy.gov/fulbright-students.html
Fulbright Student program je nediplomski program namijenjen za nezavisno istraživanje u bibliotekama i/ili istraživanje na terenu radi dobijanja magistarske ili doktorske diplome. Studenti će izgraditi profesionalne kontakte u njihovom polju, poboljšati svoj naučni rad te steći međunarodno iskustvo i lično se oplemeniti.

Fulbright Scholar Program  
http://sarajevo.usembassy.gov/fulbright-visiting-scholar.html
Fulbright Scholar program dovodi naučnike u Sjedinjene Države na jednu akademsku godinu profesionalnog istraživanja sa ciljem povećanja međusobnog razumijevanja među ljudima Sjedinjenih Država i ljudi koji dolaze iz drugih kultira. Kandidati moraju imati doktorsku diplomu i biti spremni da služe kao ambasadori svoje kulture.

Fulbright Science and Technology Program
http://sarajevo.usembassy.gov/fulbright_science_program.html
Ova stipendija je najprestižnija međunarodna stipendija iz nauke i tehnologije. Osobe kojim je dodijeljena stipendija dobiju priliku za tri godine doktorskog studija u vrhunskim SAD univerzitetima. Nakon isteka te tri godine, očekuje se od SAD univerziteta da pokriju ostale troškove za završetak doktorata. 

Fulbright Visiting Specialist Program
Naučnici i praktičari sa vrhunskim rezultatima u akademskim, profesionalnim i društvenim poljima se pozivaju u Sjedinjene Države na 3 do 6 sedmica intenzivne nastave, predavanja i javnog obraćanja u SAD koledžima i univerzitetima. Učesnike za ovaj program poziva ambasada.

Hubert H. Humphrey Program
http://sarajevo.usembassy.gov/humphrey_fellowships.html
Ovaj program dovodi profesionalce koji se nalaze na sredini njihove karijere u Sjedinjene Države na 10 mjeseci akademskog i profesionalnog rada. Program nudi razne kombinacije nastave, nezavisnih projekata, prakse, seminara, terenskih posjeta i konsultacija sa osobljem i ekspertima sa SAD univerziteta.

SUSI
Studije Instituta Sjedinjenih Država je intezivan postdiplomski akademski program sa integriranim studijskim putovanjima čija je svrha da se pruži stranim univerzitetskim uposlenicima i drugim naučnicima mogućnost da prodube svoje razumijevanje američkog društva, kulture i institucija.

Youth Leadership Program
http://sarajevo.usembassy.gov/youth_leadership.html
Youth Leadership Program je šestomjesečni program sa 3 razdvojena trening-segmenta: orijentacijski program prije odlaska u Sarajevu, četverosedmični program koji nudi mogućnost za 18 studenata i 3 nastavnika da istraže principe vođstva te društvenog aktivizma u Sjedinjenim Državama; i četveromjesečni program tokom kojeg učesnici rade na projektu kod kuće.

American Counsils for international education (Američki savjet za međunarodno obrazovanje)

American Councils administrira programe razmjene pod pokroviteljstvom Vlade Sjedinjenih Američkih Država (Junior Faculty Development Program i Youth Exchange and Study Program) u Bosni i Hercegovini i ulaže napore u podizanju svijesti javnosti putem široke mreže alumnija i partnerskih institucija, javnih i privatnih. Također, ugošćava EducationUSA Centar koji nudi široku paletu obrazovnih savjetodavnih usluga. 

Junior Faculty Development Program postoji od 2002. godine. JFDP je otvoren za sve profesore, asistente i saradnike koji predaju na ustanovama višeg obrazovanja u BiH. Program traje 5 mjeseci (od januara do maja), a cilj mu je usavršavanje na polju metodologija i tehnika predavanja. Za više informacije o JFDP programu, pogledajte http://www.jfdp.org  ili http://www.ac-see.org/programs/teachersrecruitment.htm

 

Od septembra 2009.godine, EducationUSA Center pri American Councils for International Education je odobren i podržavan od strane Vlade Sjedinjenih Američkih Država kao jedan od 400 EducationUSA centara širom svijeta. Cilj Centra je pružanje tačnih, sveobuhvatnih, nepristrasnih i besplatnih informacija o mogućnostima studiranja i istraživanja u SAD kao i informacija o akreditiranim obrazovnim institucijama u SAD.  EducationUSA Centar nudi iduće usluge:
-  Savjetodavne usluge svim zainteresiranim studentima za dodiplomske ili postdiplomske studije u SAD koje uključuju: pomoć pri traženju institucija koje odgovaraju studijskim potrebama studenta; pomoć pri identificiranje mogućnosti za financijsku pomoć; pomoć pri razumijevanje procesa prijema, pisanja eseja, pisma preporuke, apliciranju za studentsku vizu, prijevodu dokumenta, pripremanje za život u drugoj kulturi, itd.
- EducationUSA Center pruža informacije o standardnim testovima koji su potrebni za prijem na SAD obrazovne institucije: TOEFL, SAT, GRE
- Organizira informativne sesije, te grupne i individualne konsultacije u čitavoj Bosni i Hercegovini.

Postoji još određeni broj stipendija koje daje Američka vlada, ali ih na području BiH administrira Američka ambasada u Sarajevu tako da nismo u mogućnosti dati informacije o tome.

Za više informacija o radu American Councils for International Education kao i EducationUSA centra, molimo obratite se na:

American Councils for International Education
Fra Andjela Zvizdovica 4/1
71 000 Sarajevo
Telefon/Faks: +387 33 222 252

Email: sarajevo@americancouncilssee.org ili educationusa@americancouncilssee.org


Korisni linkovi:

 http://www.ac-see.org

http://www.educationusa.state.gov

Stranica Američke ambasade u Sarajevu:

http://sarajevo.usembassy.gov/educational_exchanges.html


 

Ostale aktuelne stipendije

  • Trenutno nema aktivnih stipendija
 

 

 

 

 

StudirajVani je neprofitni projekat za pomoć bh studentima da pronađu informacije o studiranju i stipendiranju u inostranstvu. Projekat je finansiran od strane Češke Republike.