American Councils administrira programe razmjene pod pokroviteljstvom Vlade Sjedinjenih Američkih Država (Junior Faculty Development Program i Youth Exchange and Study Program) u Bosni i Hercegovini i ulaže napore u podizanju svijesti javnosti putem široke mreže alumnija i partnerskih institucija, javnih i privatnih. Također, ugošćava EducationUSA Centar koji nudi široku paletu obrazovnih savjetodavnih usluga.

Junior Faculty Development Program postoji od 2002. godine. JFDP je otvoren za sve profesore, asistente i saradnike koji predaju na ustanovama višeg obrazovanja u BiH. Program traje 5 mjeseci (od januara do maja), a cilj mu je usavršavanje na polju metodologija i tehnika predavanja. Za više informacije o JFDP programu, pogledajte http://www.jfdp.org ili http://www.ac-see.org/programs/teachersrecruitment.htm

Od septembra 2009.godine, EducationUSA Center pri American Councils for International Education je odobren i podržavan od strane Vlade Sjedinjenih Američkih Država kao jedan od 400 EducationUSA centara širom svijeta. Cilj Centra je pružanje tačnih, sveobuhvatnih, nepristrasnih i besplatnih informacija o mogućnostima studiranja i istraživanja u SAD kao i informacija o akreditiranim obrazovnim institucijama u SAD.  EducationUSA Centar nudi iduće usluge:
–  Savjetodavne usluge svim zainteresiranim studentima za dodiplomske ili postdiplomske studije u SAD koje uključuju: pomoć pri traženju institucija koje odgovaraju studijskim potrebama studenta; pomoć pri identificiranje mogućnosti za financijsku pomoć; pomoć pri razumijevanje procesa prijema, pisanja eseja, pisma preporuke, apliciranju za studentsku vizu, prijevodu dokumenta, pripremanje za život u drugoj kulturi, itd.
– EducationUSA Center pruža informacije o standardnim testovima koji su potrebni za prijem na SAD obrazovne institucije: TOEFL, SAT, GRE
– Organizira informativne sesije, te grupne i individualne konsultacije u čitavoj Bosni i Hercegovini.

Postoji još određeni broj stipendija koje daje Američka vlada, ali ih na području BiH administrira Američka ambasada u Sarajevu tako da nismo u mogućnosti dati informacije o tome.

Za više informacija o radu American Councils for International Education kao i EducationUSA centra, molimo obratite se na:

American Councils for International Education

Kralja Tvrtka 13/1
71 000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

+387 33 212 076

sarajevo@americancouncilssee.org ili educationusa@americancouncilssee.org

http://www.ac-see.org i http://www.educationusa.state.gov