Državne stipendije Ruske Federacije

Konkurs otvoren do: Zemlja Oblasti
15.03.2017. Rusija Različite oblasti

Ministarstvo obrazovanja i nauke Ruske Federacije ,,Rossotrudničestvo” objavljuje prijem stranih državljana, lica bez državljanstva i građana Rusije u inostranstvu za studiranje na Ruskim federalnim visokoškolskim ustanovama.

Za građane Bosne i Hercegovine obezbjeđeno je 55 državnih stipendija a krajnji rok za podnošenje istih je 15.03.2017. godine.

Konkurs za besplatno studiranje u Ruskoj Federaciji se sastoji iz dvije etape:

Prva etapa

Odabir kandidata u BiH sprovodi specijalna radna grupa Ambasade Ruske Federacije. Kompleti dokumenata koji se šalju preko internet portala http://russia.study

Ambasada prima najkasnije do 15. marta 2017. Godine. Kako bi aplikacije stigle na vrijeme u ,,Rossotrudničestvo” radi provođenja druge etape odabira. (Upitnik za aplikaciju i spisak potrebnih dokumenata nalazi se u okviru gore pomenutog web site-a). Nakon razmatranja dokumenata radna grupa Ambasade ima pravo da pozove kandidata u Ambasadu na kvalifikacione ispite i/ili intervju.

Kopije svih dokumenata moraju imati ovjereni prevod na ruski jezik kod sudskog tumača. Nepotpuni kompleti i dokumenti, koji nemaju prevod kod sudskog tumača, neće biti razmatrani.

Druga etapa

Dalji odabir svakog pojedinačnog kandidata vrši obrazovna ustanova Rusije uz učešće Ministarstva obrazovanja i nauke.

Stipendija obuhvata:

–         Mogućnost nastavka studiranja nakon dobijanja prethodnog nivoa obrazovanja (srednja škola, gimnazija, koledđ, visoka škola i sl.)

–         Besplatno studiranje

–         Dobijanje stipendija nezavisno od ocjena u studiranju

–         Stanovanje u studentskom domu

Zainteresovani kandidati se moraju prvo registrovati na web site-u

http://russia.study

i aploadovati sljedeće dokumente:

1.      Popunjeni upitnik (anketu) sa nalijepljenom fotografijom u boji. U slučaju da pitanja koja su obilježena kao obavezna nisu popunjena, Ministarstvo obrazovanja i nauke neće razmatrati dalje aplikaciju. Proces popunjavanja upitnika se obavlja u sljedećim koracima:

–         Upitnik se popunjava na site-u,

–         Zatim se popunjen Upitnik printa,

–         Popisuje od strane kandidata,

–         Skenira popunjen i potpisan Upitnik

–         Uploaduje

2.      Skeniranje kopije prve stranice pasoša sa ličnim podacima radi izrade studentske vize,

3.      Kopija medicinske potvrde o odsustvu HIV/AIDS izdate od strane zdravstvene ustanove,

4.      Kopija medicinske potvrde o odsustvu kontraindikacija za studiranje u Ruskoj Federaciji izdate od javne zdravstvene ustanove (ne privatne ordinacije),

5.      Kopija dokumenata o obrazovanju,

6.      Kopija liste predmeta i dobijenih ocjena

7.      Spisak objavljenih radova ili referata ako ih ima. Za kandidata koji aplicira na postdiplomske studije potrebno je priložiti kratki referat.

8.      Po vašoj želji, kopije dokumenata (certifikata, diploma i sl.) koji potvrđuju pobjede na domaćim ili međunarodnim konkursima, olimpijadama i sličnim takmičenjima.

Rezultati konkursa i uputstva u vezi dobijanja studijskih viza se očekuju najranije u julu 2017. godine.

Više informacija u vezi sa državnim stipendijama Ruske Federacije se mogu dobiti:

G-đa Ana Ivljeva, ataše za kulturu u Ambasadi Ruske Federacije

033/668-147

 russembbih@bih.net.ba

Aktuelne stipendije

Program stipendiranja Vlade Republike Slovačke za akademsku 2024./2025. godinu

brazovanje Konkurs otvoren do: Zemlja Oblasti 30.05.2024 Slovačka Pedagogija i obrazovne nauke, Ekonomija i menadžment, Ekologija, Biotehnologija, Poljoprivreda, Drvna tehnologija, Šumarstvo, Arhitektura, Mašinstvo, Građevinarstvo, Kibernetika, Elektrotehnika i elektronika, Hemija, Prehrambena tehnologija, Saobraćaj, Rudarstvo, Medicina, [...]