Konkurs otvoren do: Zemlja Oblasti
20.04.2023 Slovenija

Prijava za upis u 1. godinu dodiplomskih i jedinstvenih magistarskih studijskih programa za kandidate iz Bosne i Hercegovine je od 17. februara do 20. aprila!

Univerzitet u Ljubljani je najveći i najstariji univerzitet u Sloveniji, a rangiran je među najboljih 3 posto univerziteta u svijetu. U ovoj studijskoj godini na njemu studira skoro 40 hiljada studentkinja i studenata. Već nekoliko godina uzastopno mnoge internacionalne studentkinje i studenti dolaze upravo iz Bosne i Hercegovine. U ovoj studijskoj godini na Univerzitetu u Ljubljani ih studira 678, od toga 395 na dodiplomskim i jedinstvenim magistarskim studijskim programima, 265 na magistarskim i 18 na doktorskim studijskim programima, a što je najvažnije, studenti iz Bosne i Hercegovine mogu da studiraju pod jednakim uvjetima kao i slovenski studenti.

Slovenija je sa Bosnom i Hercegovinom sklopila međudržavni sporazum na osnovu kojeg su studenti iz Bosne i Hercegovine oslobođeni plaćanja školarine za dodiplomski i magistarski studij, osim u slučaju da su prethodno već stekli jednakovrijedan stepen obrazovanja. Školarina je obavezna i za sve vanredne studente i studente na doktoratu, pri čemu postoji mogućnost sufinansiranja doktorskog studija (LINK).

KONKURS ZA UPIS 2023/24. – rok za prijavu je do 20. aprila 2023. za dodiplomski i jedinstveni magistarski studij!

U Raspisu konkursa za upis (LINK), koji je objavljen na našoj stranici (LINK), možete pronaći link do portala eVŠ putem kojeg svi kandidati vrše online prijavu. Na našim veb-stranicama možete pronaći i više informacija o rokovima za prijavu (LINK), kao i pogledati videoprezentacije (LINK) u vezi s popunjavanjem prijave i podnošenjem dokumenata za priznavanje.

Ove godine je prvi rok za prijavu za upis u 1. godinu dodiplomskih i jedinstvenih magistarskih studijskih programa za kandidate iz država koje nisu članice EU od 17. februara do 20. aprila. Sve detalje vezane za prijavu, kao i druge korisne informacije možete pronaći u okviru vremenskog toka (LINK) na našoj stranici.

Pomoć u postupku prijave i prijema je dostupna i u okviru info tačke (LINK), a možete se prijaviti i na veb-savjetovanje (LINK) o postupku prijave i prijema za upis na dodiplomski studij. Upozoravamo vas da za prijavu na Univerzitet u Ljubljani nisu potrebne usluge koje pružaju agenti i agencije za regrutaciju s obzirom na to da je prijava veoma jednostavna, a ukoliko naiđete na neki problem, sve se može brzo riješiti te u svakom trenutku možete kontaktirati naše službe.

Rokovi za prijavu za magistarske (LINK) i doktorske (LINK) studijske programe razlikuju se i objavljeni su u Raspisu konkursa za upis (LINK). Predlažemo da u Raspisu konkursa za upis provjerite rok za prijavu za željeni studijski program.

INFORMATIVNI DANI

Dana 17. i 18. februara 2023. održat će se informativni dani na našim fakultetima i akademijama (LINK), a dodatne informacije potražite na njihovim veb-stranicama.
Također vas pozivamo da nam se pridružite 27. februara 2023. godine od 14 sati na online prezentaciji (LINK) na kojoj će učestvovati i naši fakulteti, gdje ćete moći direktno da postavite pitanje predstavniku fakulteta za koji ste zainteresovani.

Dana 3. marta 2023. organizovat ćemo od 14 sati i Q&A session (LINK) gdje ćemo vam biti na raspolaganju za sva pitanja koja imate.
Više informacija o zahtjevima za upis, postupku prijema, dozvoli za privremeni boravak (viza) i mnoge druge stvari možete pronaći u donjem videu.
Video: UL ADMISSION PROCEDURE – YouTube

Odabir studija je jedna od najvažnijih odluka u vašem životu. Predlažemo da dobro razmislite o tome šta vam se dopada, jer to znatno olakšava učenje. Posjetite naše veb-stranice i društvene mreže fakulteta za koje ste zainteresovani, kao i naše štandove na virtualnom sajmu obrazovanja Na koji ćeš faks i saznajte sve što treba znati prilikom donošenja odluke o studiranju na našem univerzitetu, i pripremite svoja pitanja. Ako vam je potreban savjet ili pomoć, slobodno nas kontaktirajte. Potrudit ćemo se da vam pružimo sve informacije i odgovore na sva vaša pitanja. Sretno!

Kratke i korisne informacije na bosanskom možete pronaći na ovom linku: https://www.uni-lj.si/study/presentation/study-bosnian/

www.uni-lj.si/study

Aktuelne stipendije

Program stipendiranja Vlade Republike Slovačke za akademsku 2024./2025. godinu

brazovanje Konkurs otvoren do: Zemlja Oblasti 30.05.2024 Slovačka Pedagogija i obrazovne nauke, Ekonomija i menadžment, Ekologija, Biotehnologija, Poljoprivreda, Drvna tehnologija, Šumarstvo, Arhitektura, Mašinstvo, Građevinarstvo, Kibernetika, Elektrotehnika i elektronika, Hemija, Prehrambena tehnologija, Saobraćaj, Rudarstvo, Medicina, [...]