Konkurs otvoren do: Zemlja Oblasti
16.08.2021 Malezija Master studij

Malezijski program za tehničku saradnju (MTCP) osnovan je 1980 godine u sklopu posvećenosti Malezije programu „Jug-Jug“ kroz proces razmjene razvojnih iskustava sa drugim zemljama u razvoju.

Osnovni ciljevi Malezijskog programa za tehničku saradnju su:

  • Da podijeli iskustva sa drugim zemljama u razvoju,
  • Da jača bilateralne veze sa drugim zemljama u razvoju,
  • Da podstiče i promovira saradnju u sklopu programa „Jug-Jug“,
  • Da podstiče i promovira tehničku saradnju sa drugim zemljama u razvoju

„MTCP“ postdiplomski master program se temelji na principu da razvoj neke države zavisi od kvalitete njenog ljudskog potencijala i resursa. Ovaj master program naglašava razvoj ljudskih potencijala uglavnom kroz kurseve osposobljavanja i izgradnje ljudskih kapaciteta, uključujući kratkoročne kurseve u malezijskim javnim i privatnim institucijama za osposobljavanje i dugoročne kurseve na malezijskim javnim univerzitetima.

Godišnje malezijski postdiplomski master program „MTCP“ nudi više od 60 programa tehničkog osposobljavanja i izgradnje kapaciteta u velikim područjima razvoja u  zemljama u razvoju i saradnji s vodećim lokalnim institucijama za obuku i međunarodnim razvojnim partnerima. Do danas je više od 34.500 učesnika iz 144 zemlje u razvoju imalo koristi od različitih programa ponuđenih u okviru „MTCP-a“.

„MTCP“ stipendije sponzoriše malezijska vlada, a namijenjena je stranim studentima iz zemalja u razvoju kako bi nastavili postdiplomski studij u Maleziji, dok istodobno stiču potrebna znanja i vještine koje bi mogle doprinijeti razvoju njihove matične zemlje.

Za postdiplomski master „MTCP“ program se dodjeljuju stipendije u trajanju od 12 do 24 mjeseca.

Prijave za ovaj master program vrši se online putem, a sve neophodne informacije o ovom programu, kao i o uslovima za dobijanje stipendija i potrebnim dokumentima za apliciranje mogu se naći na sljedećoj web stranici: https://biasiswa.mohe.gov.my/INTER/login.php

Krajnji roj za podnošenje prijava je 16.08.2021 godine.

Aktuelne stipendije

Fulbright-ov program za strane studente za akademsku 2025./2026. godinu

brazovanje Konkurs otvoren do: Zemlja Oblasti 02.08.2024.  do 2359 Sjedinjene Američke Države Računovodstvo/Finansije, Svemirski inžinjering, Poljoprivredni inžinjering/Biosistemi, Poljoprivreda, Agronomija/Nauka o usijevima Veterina, Antropologija, Arheologija, Arhitektura, Prostorne studije, Istorija umjetnosti i menadžment u umjetnosti, Astronomija, [...]