Međunarodni Visegradski fond (International Visegrad Fund) nudi stipendijski program za studiranje u zemljama Visegradske grupe (Češka Republika, Mađarska, Poljska i Slovačka). Ovaj program nudi magistarske i doktorske stipendije za sve oblasti studijakoje se dodjeljuju studentima na period od 1 do 2 semestra (s izuzetkom od magistarskih stipendija koje moguu biti dodjeljene na period od  1 do 4 semestra). Svi kandidati moraju imati završen najmanje 4 semestra univerzitetskog obrazovanja u trenutku aplikacije. S obzirom na godišnji proračun od 1.448.000 EUR, fond će dodijeliti oko 400 semestra u akademskoj godini 2010/2011 (više informacija).

In coming grant Visegradskog fonda se odnosi na državljane ovih zemalja: Albanija (AL), Armenia (AM), Azerbaijan (AZ), Belarus (BY), Bosna i Hercegovina (BA), Hrvatska (HR), Georgia (GE ), Makedonija (MK), Moldavija (MD), Crna Gora (ME), Rusija (RU), Srbija (RS), i Ukrajina (UA). Ista pravila vrijede za studente sa Kosova.

Uspješni kandidati će dobiti stipendiju od 2,300 EUR /semestar a škola na kojoj studira će dobiti 1,500 EUR /semestar za svakog studenta.

Kandidati čiji je univerzitet ili poslodavac dalje od 1.500 km od odabrane institucije u zemlji Visegrada mogu dobiti i sredstva za pokrivanje troškova puta.

Više informacija i prijave možete naći na:

  http://www.visegradfund.org/scholarships.html