Konkurs otvoren do: Zemlja Oblasti
23.11.2021 Švicarska
  • Doktorski studij,
  • Postdoktorski studij i
  • Istraživački projekti

Svake godine Švicarska konfederacija dodjeljuje Vladine stipendije za izvrsnost radi promocije međunarodne razmjene i istraživačke saradnje između Švicarske i preko 180 drugih zemalja. Primaoce stipendija bira tijelo za dodjeljivanje stipendija tj. Federalna komisija za stipendije za strane studente (FCS). Stipendije Vlade Švicarske za izvrsnost namijenjene su mladim istraživačima iz inostranstva koji su završili magisterij ili doktorat.

I ove godine Vlada Švicarske konfederacije, putem Komisije za dodjelu stipendija stranim studentima, objavljuje konkurs za stipendije (Swiss Government Excellence Scholarship) za akademsku 2022/2023 godinu. Ovim konkursom nisu obuhvaćeni bachelor i master studij, kao ni studij umjetnosti.

Tip školarine

Stipendije za istraživanje dostupne su postdiplomskim istraživačima u bilo kojoj disciplini (koji imaju minimalno magisterij) i koji planiraju doći u Švicarsku radi istraživanja ili daljnjih studija na doktorskom ili postdoktorskom nivou. Stipendije za istraživanje dodjeljuju se za istraživanje ili studiranje na svim kantonalnim univerzitetima Švicarske, univerzitetima primijenjenih nauka i dva federalna tehnološka instituta, kao i četiri istraživačka instituta. U obzir će se uzeti samo kandidati koje nominira akademski mentor na jednoj od ovih visokoškolskih ustanova.

Proces apliciranja i potrebni dokumenti

Neophodni dokumenti za apliciranje na ovaj stipendijski program mogu se pronaći na sljedećoj web stranici: https://www.sbfi.admin.ch/sbfi/en/home/education/scholarships-and-grants/swiss-government-excellence-scholarships/countries-a-l.html

Selekcija

Prijave za stipendije podliježu preliminarnom odabiru od strane relevantnih državnih vlasti i/ili švicarskog diplomatskog predstavništva. Prijave za stipendiranje koje uđu u uži izbor zatim ocjenjuje Federalna komisija za stipendije za strane studente (FCS), koja donosi konačnu odluku.

„FCS“ ocjenjuje prijave za stipendije prema tri kriterija:

  • Profil kandidata,
  • Kvaliteta istraživačkog projekta,
  • Sinergije i potencijal za buduću istraživačku saradnju

„FCS“ se sastoji od profesora sa svih švicarskih javnih univerziteta. Nagrade za stipendije dodjeljuju se na osnovu akademske i naučne izvrsnosti.

Dodjela stipendija

Federalna komisija za stipendije za strane studente (FCS) će objaviti svoju odluku o dodjeljenim stipendijama najkasnije do kraja maja 2022 godine.

Perspektiva

„FCS“ će odabrati stipendiste za akademsku 2022/2023 godinu do kraja maja 2022 godine. Stipendije za akademsku 2023/2024 godinu biće objavljene na internetu počevši od avgusta 2022 godine.

Rokovi

Krajnji rok za dostavu aplikacija je 23.11.2021 godine. Aplikacije se dostavljaju na sljedeću adresu:

Ambasada Švicarske

Zmaja od Bosne 11

Zgrada RBBH, objekat B

71000 Sarajevo

s naznakom: stipendija

Za sva ostala pitanja (isključivo na engleskom) možete se obratiti putem maila: sanela.ademovic@eda.admin.ch

Aktuelne stipendije

Fulbright-ov program za strane studente za akademsku 2025./2026. godinu

brazovanje Konkurs otvoren do: Zemlja Oblasti 02.08.2024.  do 2359 Sjedinjene Američke Države Računovodstvo/Finansije, Svemirski inžinjering, Poljoprivredni inžinjering/Biosistemi, Poljoprivreda, Agronomija/Nauka o usijevima Veterina, Antropologija, Arheologija, Arhitektura, Prostorne studije, Istorija umjetnosti i menadžment u umjetnosti, Astronomija, [...]