brazovanje

Konkurs otvoren do: Zemlja Oblasti
19.04.2024 Slovenija

Prijava za upis u 1. godinu dodiplomskih i jedinstvenih magistarskih studijskih programa za kandidate iz Bosne i Hercegovine je od 20. februara do 19. aprila 2024!

Univerzitet u Ljubljani je najveći i najstariji univerzitet u Sloveniji, a rangiran je među najboljih 3 posto univerziteta u svijetu. U ovoj studijskoj godini na njemu studira skoro 40 hiljada studentkinja i studenata. Već nekoliko godina uzastopno mnoge internacionalne studentkinje i studenti dolaze upravo iz Bosne i Hercegovine. U ovoj studijskoj godini na Univerzitetu u Ljubljani ih studira 665, od toga 399 na dodiplomskim i jedinstvenim magistarskim studijskim programima, 250 na magistarskim i 16 na doktorskim studijskim programima, a što je najvažnije, studenti iz Bosne i Hercegovine mogu da studiraju pod jednakim uvjetima kao i slovenski studenti.

Slovenija je sa Bosnom i Hercegovinom sklopila međudržavni sporazum na osnovu kojeg su studenti iz Bosne i Hercegovine oslobođeni plaćanja školarine za dodiplomski i magistarski studij, osim u slučaju da su prethodno već stekli jednakovrijedan stepen obrazovanja. Školarina je obavezna i za sve vanredne studente i studente na doktoratu, pri čemu postoji mogućnost sufinansiranja doktorskog studija.

Autor: UL-STA

KONKURS ZA UPIS 2024/25. – rok za prijavu je do 19. aprila 2024. za dodiplomski i jedinstveni magistarski studij!

U Raspisu konkursa za upis, koji je objavljen na našoj stranici, možete pronaći link do portala eVŠ putem kojeg svi kandidati vrše online prijavu. Na našim veb-stranicama možete pronaći i više informacija o rokovima za prijavu, kao i pogledati videoprezentacije u vezi s popunjavanjem prijave i podnošenjem dokumenata za priznavanje.

Ove godine je prvi rok za prijavu za upis u 1. godinu dodiplomskih i jedinstvenih magistarskih studijskih programa za kandidate iz država koje nisu članice EU od 20. februara do 19. aprila. Sve detalje vezane za prijavu, kao i druge korisne informacije možete pronaći u okviru vremenskog toka na našoj stranici.

Pomoć u postupku prijave i prijema je dostupna i u okviru info tačke, a možete se prijaviti i na veb-savjetovanje o postupku prijave i prijema za upis na dodiplomski studij. Želimo vas posavjetovati, da za prijavu na Univerzitet u Ljubljani nisu potrebne usluge koje pružaju agenti i agencije za regrutaciju s obzirom na to da je prijava veoma jednostavna, a ukoliko naiđete na neki problem, sve se može brzo riješiti te u svakom trenutku možete kontaktirati naše službe.

Rokovi za prijavu za magistarske i doktorske studijske programe razlikuju se i biće objavljeni na našoj stranici. Predlažemo da u Raspisu konkursa za upis provjerite rok za prijavu za željeni studijski program.

INFORMATIVNI DANI

Dana 16. i 17. februara 2024. održat će se informativni dani na našim fakultetima i akademijama, a dodatne informacije potražite na njihovim veb-stranicama.

Također vas pozivamo da nam se pridružite 22. i 23. februara 2024. godine od 13 sati na online prezentaciji na kojoj će učestvovati i naši fakulteti, gdje ćete moći direktno da postavite pitanje predstavniku fakulteta za koji ste zainteresovani.

Dana 1. marta 2024. od 14 sati, organizovat ćemo i Q&A session gdje ćemo vam biti na raspolaganju za sva pitanja koja imate.

Više informacija o zahtjevima za upis, postupku prijema, dozvoli za privremeni boravak (viza) i mnoge druge stvari možete pronaći u donjem videu.

Video: UL ADMISSION PROCEDURE – YouTube

Odabir studija je jedna od najvažnijih odluka u vašem životu. Predlažemo da dobro razmislite o tome šta vam se dopada, jer to znatno olakšava učenje. Posjetite naše veb-stranice i društvene mreže fakulteta za koje ste zainteresovani, kao i naše štandove na virtualnom sajmu obrazovanja Na koji ćeš faks i saznajte sve što treba znati prilikom donošenja odluke o studiranju na našem univerzitetu, i pripremite svoja pitanja.

Oni koji žele da se što bolje pripreme za dolazak na studij, znaju da je vrlo važno da »iz prve ruke« dobiju informacije o tome kako je biti međunarodni student na Univerzitetu u Ljubljani! U tome vam mogu pomoći naši međunarodni studenti ambasadori! Na našoj stranici, možete pronaći kontakte 15 međunarodnih studenata iz različitih zemalja, koji studiraju na fakultetima i akademijama Univerziteta u Ljubljani, te ih kontaktirati i pitati sve što vas zanima vezano za studije na Univerzitetu u Ljubljani, određenom fakultetu ili akademiji, kao i samom životu u Ljubljani i Sloveniji.

Budući da znamo da su budućim studentima te informacije jako važne, drago nam je što vam možemo predstaviti i naš video serijal »S međunarodnim studentima o…« čija je svrha predstaviti studiranje u Sloveniji i na Univerzitetu u Ljubljani. U ovoj seriji naši međunarodni studenti ambasadori odgovaraju na različita pitanja kao što su: zašto su odlučili da studiraju u Sloveniji i na Univerzitetu u Ljubljani, kako izgleda studiranje ovdje, jesu li naišli na neke izazove, kakve su prednosti studiranja i mnoga druga pitanja koja interesuju sve one, koji namjeravaju jednog dana da se upišu na naš fakultet ili akademiju.

Video: https://youtu.be/HzZm0p3Mjq4?si=YuVikh8IA9zmOA5I

Ako vam je potreban savjet ili pomoć, slobodno nas kontaktirajte. Potrudit ćemo se da vam pružimo sve informacije i odgovore na sva vaša pitanja. Sretno!

Kratke i korisne informacije na bosanskom možete pronaći na ovom linku: https://www.uni-lj.si/study/presentation/study-bosnian/.

www.uni-lj.si/study

Aktuelne stipendije

Fulbright-ov program za strane studente za akademsku 2025./2026. godinu

brazovanje Konkurs otvoren do: Zemlja Oblasti 02.08.2024.  do 2359 Sjedinjene Američke Države Računovodstvo/Finansije, Svemirski inžinjering, Poljoprivredni inžinjering/Biosistemi, Poljoprivreda, Agronomija/Nauka o usijevima Veterina, Antropologija, Arheologija, Arhitektura, Prostorne studije, Istorija umjetnosti i menadžment u umjetnosti, Astronomija, [...]